Gegevensuitwisseling patiënten: uw toestemming is nodig!
Ziekte, een blessure of ongeval komen vaak onverwacht. Daardoor kunt u zomaar in de spreekkamer van een andere arts, een onbekende apotheek of bij de huisartsenpost terecht komen. Voor goede medische zorg en om fouten te voorkomen door onjuiste informatie, is het dan belangrijk dat de zorgverlener snel en gemakkelijk uw belangrijkste medische gegevens kan inzien. Bijvoorbeeld welke medicijnen u gebruikt of waarvoor u allergisch bent. Er is nu afgesproken dat dit alleen mag met uw schriftelijke toestemming. Bij een bezoek aan onze praktijk zullen wij u vanaf nu om uw toestemming vragen. Ook wij vinden het belangrijk dat uitwisseling mogelijk is.
Voortzetting netwerk EPD
In 2011 is het wetsvoorstel dat het landelijke Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) zou gaan regelen, verworpen door de Eerste Kamer. De overheid heeft zich toen teruggetrokken. Landelijke organisaties van huisartsen, huisartsenposten en apothekers hebben met steun van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie het initiatief genomen om de infrastructuur te behouden en verder te verbeteren. Hiermee zal gegevensuitwisseling wel mogelijk blijven. Maar de patiënt moet nu vooraf schriftelijk toestemming hebben gegeven.
Infrastructuur voor zorgcommunicatie
In onze praktijk houden wij een elektronisch medisch dossier bij van elke patiënt die bij ons is ingeschreven. Alleen als u hiervoor toestemming hebt gegeven, kan bijvoorbeeld een huisarts op de huisartsenpost of een specialist bepaalde delen van uw dossier inzien via een beveiligd netwerk. Dit netwerk heet de ‘Infrastructuur voor zorgcommunicatie’. Het is een beveiligd netwerk waarop computersystemen van zorgverleners in Nederland kunnen aansluiten. Uw medische gegevens worden niet opgeslagen in dat netwerk. Alleen zorgverleners die zorg aan u verlenen mogen gegevens inzien. En het gaat alleen om de contactverslagen van de afgelopen vier maanden of laatste vijf contacten, uw huidige gezondheidsproblemen, medicijnen en allergieën. U kunt zelf bepaalde medische gegevens laten afschermen.
Toestemmingsregistratie nodig vóór 1 januari 2013
Toestemming voor gegevensuitwisseling is nodig vóór 1 januari 2013. Zonder uw toestemming is vanaf die datum uw medisch dossier niet meer in te zien vanaf bijvoorbeeld de huisartsenpost.
U kunt toestemming geven voor gegevensuitwisseling op verschillende manieren:
- Toestemmingsformulier downloaden, printen, invullen en afgeven in onze praktijk
- Online toestemming geven
Formulieren zijn ook in onze praktijk verkrijgbaar. Alleen na eenmalige schriftelijke toestemming is uitwisseling van gegevens mogelijk. Voor kinderen van 12 tot 16 jaar moeten ouders meetekenen, vanaf 16 jaar is alleen een eigen formulier nodig. Als u niet akkoord gaat met uitwisseling van uw gegevens, kunt u dit op hetzelfde formulier aangeven. Let op: ook in noodsituaties zijn uw medische gegevens dan niet beschikbaar!
Meer informatie
– Informatiebrochure ‘Uw medische gegevens delen? Alleen met uw toestemming’
– Informatiepunt voor zorgcommunicatie
– Servicecentrum zorgcommunicatie
– Rijksoverheid en het EPD
Nog vragen?
Stel deze gerust aan uw huisarts of assistentes.